Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Νεοελληνες - Νεοπλουτισμος - Νεοπαρτακηδες.

Ενας λαος φτωχος στην πλειοψηφια του που τα βγαζε περα δυσκολα μεχρι την δεκαετια του '90. Διατηρουσε ομως μερικα καλα στοιχεια κοινωνικης ευαισθησιας και αλληλεγγυης οταν υπηρχε αναγκη.
Και ξαφνικα πεσανε φραγκα απο τους κουτοφραγκους που αντι να πανε σε υποδομες για την αναπτυξη της χωρας εγιναν διακοποδανεια και πιστωτικες καρτες απο τη μια και νεα τζακια απο την αλλη.
Κι ηρθε εκεινη η φριχτη δεκαετια πλασματικης ευημεριας του '00. Και γεμισε η oxford street ελληναραδες, και γεμισαν τα σκυλαδικα νεοπλουτους. Οι πτωχοπρόδρομοι κακόμοιροι ραγιάδες που λάδωσαν το εντεράκι τους κουτσομπόλευαν περιφρονητικά τα ζευγαράκια των ξένων στην Πλάκα που μοιραζόντουσαν μια χωριάτικη σαλάτα και έκαναν παπάρα και την τελευταία σταγόνα λάδι την ώρα που εκείνοι άφηναν το μισό τραπέζι γεμάτο μισοφαγωμένα πιάτα. Την ώρα που τα νέα παιδιά στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο και το Παρίσι έπαιρναν μπύρες απ το περίπτερο και με σκισμένα τζιν διασκέδαζαν στα πάρκα με κιθάρες τα δικά μας τα κομπλεξικά έπρεπε να φορούν PRADA και GUCCI και να περιμένουν στην ουρά για face control για να μπουν στο πιο in πανάκριβο κλαμπ της πόλης.
Και τωρα - εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια δηλαδή - που ηρθε ο λογαριασμος ο σωζων εαυτον σωθητω. Ο καθενας κοιταει την παρτη του. Οι μισοί έγιναν φασίστες και νεοναζί κι οι άλλοι μισοί περιμένουν ποιος θα τους υποσχεθεί διορισμό στο δημόσιο για να τον ψηφίσουν.
Συμπερασμα.
Δεν δινουμε αφειδως λεφτα στους φτωχους.
Για τους φτωχους, οταν υπαρχουν χρηματα φτιαχνουμε υποδομες στην χωρα αλλα κυριως ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ωστε να μπορεσουν να διαχειριστουν ψυχραιμα και μεθοδικα την επικειμενη ευημερια τους.
Σε περίοδο πλούτου - φαινομενικού ή μη - ο μικροαστισμός, ο νεοπλουτισμός, η κακογουστιά και επιδειξιομανία καραδοκούν και υπονομεύουν ποιοτικά τον χαρακτήρα του λαού. Σε περίοδο ύφεσης καραδοκεί ο φασισμός - τα βλέπουμε πλέον - στην μεγάλη μάζα των μικροαστών πρώην προλετάριων που φοβούνται μην ξαναγίνουν προλετάριοι και αντ αυτού γίνονται νεοναζί. (Προλετάριοι είναι οι εργάτες που δεν έχουν ιδιοκτησία. Ένας εργάτης που έχει έστω ένα σπίτι γίνεται αυτομάτως από προλετάριος μικροαστός).
Ελπίζω να βάλουμε μυαλό (δεν το βλέπω, δεν έχω καμιά ένδειξη αλλά είμαι υποχρεωμένος να ελπίζω).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το μνημειο του αγνωστου εργατη.... Νομιζω πως πρεπει να το φτιαξουμε καπου και να καταθετουμε στεφανια με την ιδια συγκινηση και παρρησι...