Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Συμφιλίωση με το πρόσφατο παρελθόν μας.

Νομίζω πως το σωστό θα ήταν η Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη να ονομαστεί Κεμάλ Ατατούρκ και η Αγίας Σοφίας Ναζίμ Χικμέτ. Με την ίδια λογική στα Γιάννενα η Δωδώνης πρέπει να ονομαστεί Αλή Πασά.
Αν δείξουν και οι γείτονες μας την ίδια ωριμότητα και ονομάσουν δρόμους και πλατείες της πόλης και άλλων πόλεων τους με επιφανείς ρωμιούς που διακρίθηκαν σε κάποιον τομέα ή ακόμα και ρωμαίους αυτοκράτορες κλπ καλώς, αν όχι δεν πειράζει.
Σημασία έχει να το κάνουμε εμείς. Πρέπει επειγόντως να συμφιλιωθούμε με την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, να την δούμε ως μέρος της ιστορίας μας. Πρέπει να είμαστε περήφανοι και γι αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας όπως είμαστε και για τα άλλα και ίσως γι αυτό πρέπει να είμαστε λίγο περισσότερο.
Εμείς, οι σημερινοί Έλληνες είμαστε ΚΥΡΙΩΣ απόγονοι των ρωμιών της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πολλοι προγονοί μας διέπρεψαν εκείνα τα χρόνια. Χάρη σε εκείνους γίναμε ανεξάρτητο κράτος. Ας αφήσουμε κατά μέρος τα ψέμματα που μας μαθαίνουν στο σχολείο για σκλαβιά και ας πάψουμε να θεωρούμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τους εαυτούς μας απογονους σκλάβων. Ας ανεβάσουμε λίγο την ψυχολογία μας.
Μόνο έτσι έχουμε ελπίδα να πάμε μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το μνημειο του αγνωστου εργατη.... Νομιζω πως πρεπει να το φτιαξουμε καπου και να καταθετουμε στεφανια με την ιδια συγκινηση και παρρησι...