Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Το ελληνικο θαυμα (και ολιγη ιστορια)

Ουτε 200 χρονια απο την ελληνικη επανασταση δεν εχουν περασει ακομα, ουτε καν 70 χρονια απο την ενσωματωση και του τελευταιου τμηματος αυτου που σημερα αποκαλουμε Ελλαδα (δωδεκανησα) και βρισκομαστε στην μεγαλυτερη καμπη της νεωτερης ιστοριας μας. Κι ομως, αν το καλοσκεφτεις αυτη η χωρα και τα επιτευγματα του λαου της ειναι ενα θαυμα.
Ας τα παρουμε ομως απ την αρχη. Ας δουμε τα highlights της ιστοριας αυτου του τοπου και του λαου του.
Αρχαια Ελλαδα ... - 146 π.Χ.
Δεν υπαρχει χωρα, κρατος, εθνος ετσι οπως τα αντιλαμβανομαστε σημερα. Στον τοπο αυτο δημιουργειται ενας απο τους σπουδαιοτερους πολιτισμους του πλανητη που επηρεαζει ολους τους μετεπειτα πολιτισμους (τουλαχιστον αυτους που ανηκουν σ' αυτο που σημερα αποκαλουμε δυτικος πολιτισμος). Η ελληνικη γλωσσα ειναι το αντιστοιχο της αγγλικης σημερα για τον τοτε γνωστο κοσμο. Χαρη στον Μεγα Αλεξανδρο το ελληνικο πνευμα και ο ελληνικος πολιτισμος φτανουν μεχρι την Ινδια.
Ρωμαϊκή αυτοκρατορια 146 π.Χ. - 1453 μ.Χ.
Ο σημερινος ελλαδικος χωρος σταδιακα περναει σε παρακμη. Η σημερινη Ελλαδα ειναι μια μαλλον ασημαντη επαρχια της τεραστιας ρωμαϊκης αυτοκρατοριας. Το κεντρο ειναι η Ρωμη και αργοτερα και η Κωνσταντινουπολη. Απο τις περιοχες της σημερινης Ελλαδας περνουν ρωμαιοι, βησιγοτθοι, νορμανδοι, ενετοι, φραγκοι, αραβες, εβραιοι, σλαβοι, τουρκοι που εγκαθιστανται εδω. Η γλωσσα μιλιεται σε ορισμενες περιοχες ακομα και η επικρατεστερη θρησκεια σε πολλες περιοχες ειναι ο χριστιανισμος. Ο χριστιανισμος γινεται πλεον το οχημα για την επικρατηση και διαδοση των ελληνικων αφου ειναι τα ελληνικα η πρωτη γλωσσα στην οποια διαδιδεται η νεα θρησκεια τους πρωτες αιωνες της υπαρξης της. Οταν γινεται η καταλυση της ανατολικης ρωμαικης αυτοκρατοριας απο τους Οθωμανους το 1453 (δεν υπαρχει ονομασια Βυζαντιο τοτε) στην πραγματικοτητα καταλυεται οτι εχει απομεινει απο κεινην την αχανη αυτοκρατορια δηλαδη ενα κομματακι γυρω απο την Κωνσταντινουπολη κι ενα κομματακι της πελοποννησου (Μυστρας) ολος ο υπολοιπος σημερινος ελλαδικος χωρος εχει ηδη καταληφθει απο τους Οθωμανους πολυ νωριτερα. Πολλες περιοχες ομως του σημερινου ελλαδικου χωρου ηδη απο τον 13ο αιωνα ειχαν καταληφθει απο τους δυτικους (ενετους, γενοβεζους, φραγκους, καταλανους κλπ)
Οθωμανικη Αυτοκρατορια 1453 - 1821
Η ελληνικη γλωσσα και ο χριστιανισμος ως θρησκεια παραμενουν διασπαρτες σε πολλες περιοχες με τον μουσουλμανισμο ομως ως κυριαρχη θρησκεια της περιοχης. Τα τουρκικα αλλα και αλλες γλωσσες (αλβανικα, βλαχικα, ιταλικα, σλαβικες διαλεκτοι κλπ) μιλιουνται επισης . Οι ελληνοφωνοι χριστιανοι κατοικοι της αυτοκρατοριας ονομαζονται πλεον ρωμιοι. Δεν υπαρχει σκλαβια στην διαρκεια της οθωμανικης αυτοκρατοριας. Αυτα ειναι ψεμματα που διαδιδουν οι εχθροι της Ελλαδας που θελουν τους Ελληνες να ειναι απογονοι σκλαβων. Οι ρωμιοι ηταν υπηκοοι της οθωμανικης αυτοκρατοριας οπως ηταν υπηκοοι πριν της ρωμαικης αυτοκρατοριας. Πολλοι απο αυτους διεπρεψαν στα χρονια της "σκλαβιας". Ειδικα στους τελευταιους αιωνες της παρακμης της οθωμανικης αυτοκρατοριας (τελη 17ου αι.-18ος αι.-αρχες 19ου αι.) πολλοι ρωμιοι διεπρεψαν στο εμποριο. Οι οικογενειες των εφοπλιστων κρατανε απο κεινα τα χρονια αφου στο δευτερο μισο του 18ου αι. ολο το εμποριο της μεσογειου ηταν σε ρωμέικα χερια. Δεν ειναι τυχαιο οτι απο τοτε μεχρι σημερα ο μεγαλυτερος εμπορικος στολος του κοσμου ειναι ελληνοκτητος. Αυτοι οι εφοπλιστες χρηματοδοτησαν την ελληνικη επανασταση και μετετρεψαν πολλα πλοια τους σε πολεμικα για να ενισχυσουν τον αγωνα.
Συγχρονο ελληνικο κρατος 1821-σημερα.
19ος αιωνας ο αιωνας των επαναστασεων. Ο αιωνας που ιδρυονται τα κρατη-εθνη. Γινεται τεραστια προσπαθεια να αφυπνισθει η εθνικη συνειδηση ενος εθνους που στην πραγματικοτητα δεν υπαρχει αλλα πρεπει να δημιουργηθει. Το βασικο χαρακτηριστικο του ειναι το θρησκευμα αφου απο τους επαναστατες οι περισσοτεροι μιλουν αλλες γλωσσες. Με την βοηθεια των ξενων δυναμεων ιδρυεται το ελληνικο κρατος με επισημη θρησκεια τον ελληνορθοδοξο χριστιανισμο και επισημη γλωσσα την ελληνικη. Ξεκιναει απο την πελοποννησο και την στερεα και σιγα σιγα ενσωματωνει ολες της υπολοιπες περιοχες της ηπειρωτικης και νησιωτικης χωρας που σημερα ονομαζουμε Ελλαδα. Η ελληνικη γλωσσα σε πολλες περιπτωσεις επιβαλλεται δια ροπαλου (με την θρησκεια τα πραγματα ηταν πιο ευκολα). Ο "νεοσυστατος" αυτος λαος επρεπε να αποκτησει παση θυσια εθνικη συνειδηση, να φτιαξει τους μυθους του και να πιστεψει σ αυτους. Τονιζεται η σχεση ( με τους αρχαιους Ελληνες που λογω ρομαντισμου (κυριαρχο ρευμα της εποχης) συγκινει και τους ξενους που σπευδουν διαρκως για βοηθεια. Στις πρωτες δεκαετιες περιφρονειται καθε σχεση με το ανατολικορωμαϊκό παρελθον (τοτε, στα τελη του 19ου αι. ονομαστηκε για πρωτη φορα βυζαντινο) και ενας λαος κλεφτοκοταδων στην πλειοψηφια του, πιεζεται ασφυκτικα να βρει το νημα της σχεσης του με το αρχαιοελληνικο ιδεωδες (η καθαρευουσα κατασκευαστηκε στην κυριολεξια ακριβως γι αυτον τον λογο). Πολυ αργοτερα θα γινει της μοδας η ανακαλυψη της σχεσης και με το πιο προσφατο βυζαντινο (πλεον) παρελθον.
Μένει κατα τη γνωμη μου, για να ολοκληρωθει το παζλ, και η ανακαλυψη της σχεσης μας με το Οθωμανικο παρελθον μας των 400 και πλεον χρονων γιατι κι αυτα ειναι κομματι της ιστοριας μας και ειναι ανεπιτρεπτο να τα προσπερναμε με ντροπη και ενοχες. Η λεξη "τουρκοκρατια" πρεπει να εξαφανιστει απο τα βιβλια της ιστοριας οπως και η λεξη "σκλαβια" που ειναι επινοηση των ανθελληνων για να μας ριχνουν το ηθικο και να εχουμε χαμηλη αυτοεκτιμηση.
Το οτι μιλαμε σημερα αυτην την γλωσσα ειναι απο μονο του ενα θαυμα. Σε πολλες περιοχες της χωρας επιβληθηκε με την βια αλλα δεν μπορουσε να γινει διαφορετικα. Στις περισσοτερες σημερινες χωρες συνεβη κατι αναλογο. Ας μη ξεχναμε οτι δεν υπαρχει ουτε ενα συγχρονο κρατος που να δημιουργηθηκε χωρις εθνοκαθαρση. Ενα παρομοιο θαυμα με τη γλωσσα συνεβη με τους Εβραιους (δυστυχως δε συνεβη με τους Ιρλανδους). Ειναι κατι για το οποιο πρεπει να ειμαστε πολυ περηφανοι.
Οι δυσκολιες και τα προβληματα των πρωτων 150 χρονων μας εστειλαν στις τεσσερις ακρες του πλανητη με πολλους Ελληνες της διασπορας να διακρινονται σε τομεις οπως το εμποριο, οι τεχνες και τα γραμματα.
Η ανταλλαγη των πληθυσμων του 1922 εφερε στην σημερινη Ελλαδα με τους προσφυγες που ηρθαν εδω ολον τον πολιτισμο της μικρας ασιας και αναβαθμισε την ποιοτητα της καθημερινοτητας (τουλαχιστον) των κατοικων της χωρας.
Τα τελευταια 40 χρονια καταφεραμε να ανεβασουμε το βιοτικο μας επιπεδο και να ειμαστε μεσα στις 25-30 πρωτες χωρες του πλανητη σε ευημερια. Ειμαστε μελος του ΝΑΤΟ και του σκληρου πυρηνα της ΕΕ κι εχουμε νομισμα το ευρω.
Για εναν λαο κλεφτοκοταδων ολα αυτα ειναι επιτευγματα καθολου ευκολα. Ειναι πολυ φυσικο να ειμαστε το μαυρο προβατο της Ευρωπης, δεν θα μπορουσε να συμβει διαφορετικα. Οι πολιτικοι μας ειναι διεφθαρμενοι στην συντριπτικη τους πλειοψηφια αλλα ουτε αυτο θα μπορουσε να αποφευχθει. Δεν ωριμαζουν οι λαοι απο τη μια μερα στην αλλη. Χρειαζεται χρονος.
Τωρα ειναι η στιγμη, κυριως λογω της κρισης, για να σταθουμε γερα στα ποδια μας και να συμφιλιωθουμε με το παρελθον μας. Το πρωτο βημα ειναι να αναγνωρισουμε την περιοδο της οθωμανικης αυτοκρατοριας ως κομματι της ιστοριας μας. Ετσι θα παψουμε να πιστευουμε οτι ειμαστε απογονοι σκλαβων το οποιο ηταν ενα τεχνασμα που σκοπιμως χρησιμοποιηθηκε για να εμψυχωσει εναν λαο που επρεπε να πολεμησει για την ελευθερια του αλλα τωρα πια δεν χρειαζεται αφου το μονο που καταφερνει πλεον ειναι να μας προκαλει κομπλεξ κατωτεροτητας και μανια καταδιωξης. Πρεπει να συνειδητοποιησουμε οτι δεν απελευθερωσαμε μια Ελλαδα που ηταν σκλαβωμενη(αλλο τεραστιο ψεμμα) αλλα ΦΤΙΑΞΑΜΕ μια Ελλαδα απο το τιποτα με νικηφορους πολεμους ενσωματωνοντας σταδιακα κομματι κομματι. Ειμαστε ενα νεο εθνος, κραμα ενος υπεροχου παρελθοντος με προγονους αρχαιους Ελληνες, ρωμαιους, αραβες, γοτθους, φραγκους, ιταλους, σλαβους, αλβανους, εβραιους, τουρκους κλπ κι αυτο το υπεροχο κραμα ειναι που μας δινει ολα τα θετικα χαρακτηριστικα που εχουμε ως λαος με τα οποια ενιοτε μεγαλουργουμε σε πολλους τομεις μεμονωμενα αλλα και σε συλλογικο επιπεδο.
Οταν τα συνειδητοποιησουμε ολα αυτα και παψουμε να τρεφομαστε με ψεμματα και αυταπατες θα αποκτησουμε αυτοπεποιθηση, αυτοεκτιμηση και αυτοσεβασμο και σε λιγα χρονια θα γιορτασουμε τα 200 χρονια απο την επανασταση για πρωτη φορα σαν Ελληνες και οχι σαν ραγιαδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το μνημειο του αγνωστου εργατη.... Νομιζω πως πρεπει να το φτιαξουμε καπου και να καταθετουμε στεφανια με την ιδια συγκινηση και παρρησι...