Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Ο Θεός Ερμής

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τους Έλληνες τους θαυμάζουμε για τις επιστήμες, τις τέχνες και την φιλοσοφία αλλα τιποτε απ αυτα δεν θα υπηρχε αν δεν διεπρεπαν στο εμποριο και δεν πλουτιζαν απ αυτο. Ναι, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, αυτό το οποίο έχουν ποινικοποιήσει οι νεοέλληνες και βγάζουν σπυριά μόλις ακούν τις λέξεις κέρδος, ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, επενδύσεις.
Χάρη στο επιχειρηματικό δαιμόνιο των αρχαίων Ελλήνων αναπτύχθηκε η ναυσιπλοΐα, ιδρύθηκαν οι αποικίες και οι Έλληνες διέπρεψαν στο εμπόριο. Η οικονομική ευρωστία και ανάπτυξη έφερε την άνθιση στις τέχνες, τις επιστήμες και την φιλοσοφία.
Και αργότερα στην Αναγέννηση (για 2 χιλιάδες χρόνια δεν έχουμε τίποτα σημαντικό στις τέχνες εξ αιτίας της εξάπλωσης του χριστιανισμού και του σκοταδισμού που αυτός έφερε... από τον 5ο π.Χ. αιώνα χρειάζεται να φτάσουμε στον 15ο μ.Χ. αιώνα για να έχουμε και πάλι κάτι σημαντικό) χάρη στους επιχειρηματίες, τους εμπόρους κλπ έχουμε οικονομική ανάπτυξη και άνθιση των τεχνών και των επιστημών. Χάρη στις χορηγίες των επιχειρηματιών έχουμε τέχνες.
Αλλά ας μην πάμε μακριά... και σήμερα στην εποχή της κρίσης στην Ελλάδα οι τρεις πυλώνες που στηρίζουν τις τέχνες είναι τα ιδρύματα Νιάρχος, Ωνάσης και Κακογιάννης (κι ετοιμάζεται και το Γουλανδρή).
Θα ανακάμψουμε όταν στραφούμε με ευγνωμοσύνη στους επιχειρηματίες και όταν οι επιχειρηματίες πάψουν να είναι λαμόγια του κερατά και αποφασίσουν να σοβαρευτούν.
Ξέρω ότι η αλήθεια πονάει ειδικά όταν σου χουν κανει λοβοτομή και πλύση εγκεφάλου αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε και να δουμε την πραγματικότητα κατάματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το μνημειο του αγνωστου εργατη.... Νομιζω πως πρεπει να το φτιαξουμε καπου και να καταθετουμε στεφανια με την ιδια συγκινηση και παρρησι...