Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Δεν ξεχνω...


Την φωτογραφια αυτη την τραβηξα στην πολη Ταρτους της Συριας τον Ιανουαριο του 1998. Τα παιδακια της φωτογραφιας που τοτε ηταν 6-10 χρονων σημερα, αν ζουν, θα πρεπει να ειναι γυρω στα 25-30. Καποια απ αυτα μπορει να βρισκονται ηδη στην Ελλαδα.
Λιγο πριν βγαλω την φωτογραφια ενας ηλικιωμενος κυριος μας ρωτησε σε απταιστα κρητικα εμενα και τον φιλο μου "Ελληνες ειστε ρε κοπέλια;"
Στα τελη του 19ου αι., ο σουλτανος Αμπντουλ Χαμιτ εξορισε 7000 Ελληνες απο την Κρητη στην Συρια και στον Λιβανο. Την εποχη που επισκεφτηκα εγω την Συρια 3000 Ελληνες απο την Κρητη ζουσαν στην περιοχη της Ταρτους (κυριως στο χωριο Χαμιντιέ) και διατηρουσαν την γλωσσα, την θρησκεια, τα ηθη και τα εθιμα της πατριδας τους.
Το 1923, με την ανταλλαγη των πληθυσμων μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας, 17.000 Ελληνες απο την μικρα ασια πηγαν στην Συρια ταπεινοι και καταφρονεμενοι για να βρουν μια θεση στον ηλιο.
Συμπτωματικα γεννηθηκες εδω, θα μπορουσες να εχεις γεννηθει οπουδηποτε. Μην επιτρεπεις σε μια συμπτωση να σε κανει ζωο. Οι προσφυγες εχουν την αναγκη μας. Δεν ειναι "αυτοι κι εμεις" ειναι "εμεις ολοι". Και μη ξεχνας ποτε οτι...
... ολοι οι πολεμοι στη γη ειναι εμφυλιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το μνημειο του αγνωστου εργατη.... Νομιζω πως πρεπει να το φτιαξουμε καπου και να καταθετουμε στεφανια με την ιδια συγκινηση και παρρησι...