Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Το πιο σύντομο μάθημα της Ελληνικής Ιστορίας.

Στην περιοχή της σημερινής Πελοποννήσου, Στερεάς, Θεσσαλίας και νήσων αναπτύχθηκε στα αρχαία χρόνια ένας σπουδαίος πολιτισμός που κορυφώθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. Με τις αποικίες ο πολιτισμός εκείνος εξαπλώθηκε σε όλη σχεδόν την Μεσόγειο και την μαύρη θάλασσα.Οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Ελληνικό φύλο διότι μιλούσαν άλλη γλώσσα. (Δεν υπάρχουν γραπτά εκείνης της γλώσσας διότι δεν είχε γραφή εκείνη η γλώσσα όπως δεν είχει γραφή και η Αλβανική γλώσσα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα). Ελληνικό φύλο δεν ήταν ούτε οι Θράκες ούτε βέβαια οι Τρώες (Ας μη μας μπερδεύουν τα ονόματα Ανδρομάχη, Πολυξένη κλπ ούτε το γεγονός ότι πίστευαν στο δωδεκάθεο... ο Τρωικός πόλεμος δεν ήταν εμφύλιος πόλεμος όπως ο πελοπονησιακός)
Προσοχή όμως!
Το ελληνικό πνεύμα από τον 5ο π.Χ. αιώνα και μετά είναι τόσο ισχυρό που εξαπλώνεται και επηρεάζει όλην την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Ο Αλέξανδρος μπορεί να μην ήταν Έλληνας στα χρωμοσώματα άλλα ήταν Έλληνας στην ψυχή και στο μυαλό όπως όλοι όσοι μετείχαν της Ελληνικής παιδείας. Όλοι μιλούσαν τότε ελληνικά όπως σήμερα μιλούν όλοι αγγλικά. Ό τι είναι σήμερα, όχι η Αγγλία αλλά οι Η.Π.Α., ήταν τότε η Ελλάδα. Είναι δύσκολο να το φανταστούμε έτσι κακόμοιροι και σούργελα που έχουμε καταντήσει αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Όλος ο τότε γνωστός κόσμος ήθελε να μιλάει σαν τους Έλληνες, να τρώει σαν τους Έλληνες, να ντύνεται σαν τους Έλληνες... να τα κάνει όλα σαν τους Έλληνες. Όσο ντροπή είναι σήμερα να είσαι Έλληνας τόσο τιμή ήταν τότε να είσαι Έλληνας. Όλοι ήθελαν τότε να λέγονται, να είναι, να γίνουν Έλληνες. Έτσι και οι Μακεδόνες. Κατέκτησαν την Έλλαδα στην μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. και έγιναν Έλληνες. (Από τότε ξαναέχουμε Ελλάδα και Έλληνες το 1830 που ιδρύθηκε το νεοελληνικό κράτος, έχουμε όμως σε όλους αυτούς τους αιώνες αθάνατο ελληνικό πνεύμα) Χάρη στους Μακεδόνες εξαπλώθηκε το ελληνικό πνεύμα μέχρι την Ινδία. Και αμέσως μετά απ αυτούς το υιοθέτησαν οι Ρωμαίοι και το κράτησαν ζωντανό. Και χάρη στον χριστιανισμό που η πρώτη του γλώσσα ήταν τα Ελληνικά παρέμεινε ζωντανό μέχρι σήμερα που είναι ένα αλήθινό θαύμα της ιστορίας που υπάρχουμε ως Ελληνικό έθνος και μιλάμε ελληνικά. (Ένα παρόμοιο θαύμα συμβαίνει και με τους εβραίους - δυστυχώς οι Ιρλανδοί δεν τα κατάφεραν).
Ελλάδα μπορεί να μην υπάρχει μετά το 338 π.Χ. το ελληνικό πνεύμα όμως διαπρέπει στα χρόνια της Μακεδονικής αυτοκρατόρίας και αργότερα στους ελληνιστικούς χρόνους. Συνυπάρχει στην συνέχεια με το ρωμαϊκό πνεύμα και δημιουργεί τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό στα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και όταν διαλύεται το δυτικό ρωμαϊκό κράτος κυριαρχεί και πάλι και πρωταγωνιστεί στο ανατολικό (με αποτέλεσμα κάποιοι να ταυτίζουν το Βυζάντιο με την Ελλάδα ενώ δεν έχει καμιά σχέση - δηλαδή σχέση έχει και μάλιστα τεράστια αλλά με το ελληνικό πνεύμα όχι με την Ελλάδα-δηλαδή κάποιος πρέπει να πει επιτέλους σ αυτούς τους γραφικούς ελληναράδες που θέλουν να πάρουν πίσω την πόλη ότι η πόλη δεν ήταν ποτέ ελληνική).
Αλλά και αργότερα αντέχει επί Ενετοκρατίας και Φραγκοκρατίας μέχρι το 1453. (Ενδεικτικά το 1453 διότι πολλές περιοχές ανήκαν ήδη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και άλλες όπως τα επτάνησα δεν ανήκαν ποτέ όπως και άλλες όπως η Κρήτη κατακτήθηκαν πολύ αργότερα)Τότε στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο ελληνισμός και το ελληνικό πνεύμα συνεχίζουν να αποδεικνύουν την τεράστια δύναμή τους διότι αλληλοεπιδρούν με την Οθωμανική κουλτούρα (όπως είχε γίνει με όλες τις κουλτούρες πριν που πέρασαν απο εδώ) με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη και σήμερα τόσα κοινά με τους Τούρκους γείτονες μας όπως στην μουσική, τους χορούς, την γλώσσα, το φαγητό κλπ ακόμη και στην θρησκεία (οι Τούρκοι μουσουλμάνοι πιστεύουν στον Αη Γιώργη και όχι μόνο) που κανονικά μ αυτούς έπρεπε να μας λένε "Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα". Πολλοι Έλληνες διέπρεψαν κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο εμπόριο, στις επιχειρήσεις, στην ναυτιλία κλπ Από την εποχή εκείνη έχουμε τις μεγάλες οικογένεις των εφοπλιστών και χάρη σ αυτούς χρηματοδοτήθηκε η ελληνική επανάσταση. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο πολλά εμπορικά πλοία τους να τα μετατρέψουν σε πολεμικά. Δυστυχώς η περίοδος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν διδάσκεται στα σχολεία. Ελπίζω κάποτε να μπει στο πρόγραμμα για να μάθουμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας που μας διαφεύγει και για το οποία θα έπρεπε να μαστε περήφανοι όπως και για το καθετί που συνέβη σ αυτόν τον τόπο που κατοικούμε σήμερα. Τα της νεώτερης ιστορίας, μετά την ίδρυση του κράτους μας, λίγο πολύ τα ξέρουμε.
Για να τελειώνουμε.
Υπάρχουν παιδιά Ελλήνων μεταναστών στις Η.Π.Α., την Αυστραλία, την Γερμανία κλπ τρίτης, τέταρτης και πέμτης γενιάς που δεν γνωρίζουν γρι ελληνικά και παρά το γεγονός ότι και οι δυο γονείς τους ή παπούδες τους ήταν Έλληνες δεν έχουν καμιά επαφή με οτιδήποτε το ελληνικό και έχουν αφομοιωθεί εντελώς από την χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσα. Αυτοί δεν είναι Έλληνες, δεν έχουν καμιά σχέση με Ελλάδα και με καθετί το ελληνικό. Υπάρχουν παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα και μιλούν ελληνικά καλύτερα κι από μένα και έχουν ελληνική συνείδηση και κουλτούρα (βλ. Αντετοκουνμπο και χιλιάδες άλλους σαν αυτόν) Αυτοί είναι 100% Ελληνες, πιο Έλληνες δε γίνεται.
Οι σημερινοί Έλληνες είναι λίγο Αρχαίοι Έλληνες, λίγο Μακεδόνες, λίγο Θράκες, λίγο Τρώες, λίγο Μήδοι, λίγο Πέρσες, λίγο Γότθοι, λίγο Ρωμαίοι, λίγο Βησιγότθοι, λίγο Άραβες, λίγο Τούρκοι, λίγο Αλβανοί, λίγο Ενετοί, λίγο Γενοβέζοι, λίγο Σλάβοι, λίγο Φράγκοι κλπ κλπ κλπ Κι αυτό είναι υπέροχο. Το δυσάρεστο είναι πως με τα καμώματα των ελληναράδων κοντεύει να χαθεί το ελληνικό πνεύμα που άντεξε τόσους αιώνες. Άντεξε τόσους κατακτητές βάρβαρους και τους εξευγένισε, του μόρφωσε και τους καλλιέργησε και θα χαθεί από τους ελληναράδες με την ανασφάλεια, την αμορφωσιά, την μιζέρια και την κακομοιριά τους.
Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το μνημειο του αγνωστου εργατη.... Νομιζω πως πρεπει να το φτιαξουμε καπου και να καταθετουμε στεφανια με την ιδια συγκινηση και παρρησι...